maandag 26 februari 2018

Algemene edelsteeninformatie





Edelstenen zijn er in diverse vormen en kleuren. Ze zijn niet alleen mooi en decoratief, ze hebben ook nog van oudsher een functie. Elke edelsteen heeft zo zijn unieke bijzondere eigenschappen. Ze hebben invloed op het fysieke, emotionele, geestelijke, psychische en spirituele niveau. Edelstenen kunt u indelen op basis van kleur, de 7 chakra’s en de sterrenbeelden.



Edelstenen o.b.v. de 7 chakra’s en de bijbehorende kleuren.

Chakra's zijn de energiecentra van het menselijk lichaam bestaande uit zeven hoofdchakra’s. Deze lopen langs de wervelkolom van uw stuit tot aan uw kruin. De chakra's (Sanskriet voor "wiel") zijn te vergelijken met een soort energiebronnen.

Alle chakra's spelen een belangrijke rol bij het welzijn van lichaam en geest. Elke chakra bestaat uit twee delen. Aan de voorkant van het lichaam draait ‘een wiel’ en aan de achterkant draait zijn tegenhanger. Samen vormen zij één chakra. Het is belangrijk dat de voor- en achterkant van een chakra met elkaar in balans zijn, op die manier voorzien zij het lichaam het beste van energie. De voorkant staat voor de ‘gevoelskant’, de chakra’s aan de achterkant van het lichaam vertegenwoordigen de ‘wilskant’. Door negatieve ervaringen in het leven wordt de energiestroom van een chakra geblokkeerd, onderactief. Om dit te compenseren worden andere chakra's juist overactief, hetgeen weer tot andere problemen leidt. Via bijvoorbeeld edelstenentherapie, kleurentherapie, meditatie/visualisatie en chanten kun je bepaalde chakra's stimuleren om hun werking in evenwicht te brengen.

Wilt u weten welke edelsteen bij welke chakra hoort, dan kunt u dat lezen in het blogbericht 'Edelstenen obv de 7 chakra's en de bijbehorende kleuren'




Edelstenen o.b.v. de 12 sterrenbeelden.
De dierenriem of zodiak is een ongeveer 20 graden brede zone aan de hemelbol, waarbinnen de schijnbare banen van de zon, de maan en de planeten verlopen.

De beweging van de zon en de voortdurende verandering van de sterrenhemel heeft de mens van oudsher gefascineerd. De sterrenhemel draait iedere dag van oost naar west om een vaste pool. Op het noordelijk halfrond is deze pool op minder dan 1 graad van de poolster verwijderd, wat het gemakkelijk maakt om zich te oriënteren. De sterren rond de poolster bewegen zich in een concentrische cirkel om haar heen, zodat aan de oostelijke horizon voortdurend nieuwe sterrenbeelden opduiken die in het westen weer ondergaan. Zoals de zon dag en nacht markeert, zo keert ze ook na verloop van een jaar terug op dezelfde plaats aan de sterrenhemel. Op basis van deze waarnemingen werden door verschillende oude beschavingen kalenders opgesteld, waarbij de maan de maanden aangaf en de baan van de zon de periode van een jaar bepaalde. Tot de oudst bekende sterrenbeelden behoren de twaalf van de dierenriem. Aan deze tekens werd een bijzondere betekenis toegekend, omdat zij de achtergrond, het decor vormden waartegen zon, maan en planeten zich schijnbaar voortbewogen. Deze baan, die in werkelijkheid de baan is die de aarde om de zon beschrijft, wordt ecliptica genoemd.


Bron uitleg dierenriem: Wikipedia

Wilt u weten welke edelsteen bij welk sterrenbeeld hoort, dan kunt u dat lezen in het blog bericht 'Edelstenen obv de 12 sterrenbeelden'




Edelstenen kiezen

U kunt op een aantal manieren een edelsteen kiezen. U kunt een edelsteen bij een gespecialiseerde winkel, webshop, beurs of andere specialist kopen. In een winkel, beurs  of andere specialist kunt u een edelsteen vaak zelf uitzoeken en voelen welke bij u past. Bij een webshop kunt u zich afstemmen op een edelsteen, mediteren/visualiseren of het de juiste edelsteen betreft en vervolgens erop vertrouwen dat u de edelsteen krijgt die voor u op dat moment goed is. Wanneer het u niet lukt om te voelen of af te stemmen op een edelsteen, dan kunt u bijvoorbeeld ook eerst een kleur kiezen die u graag zou willen, daarna bij de diverse edelstenen met die kleur de bijbehorende tekst lezen en dan uw keuze maken. Het kan ook zijn dat u een bepaalde kleur niet mooi vindt. Het kan dan zijn dat u juist iets iets te leren hebt van deze kleur. Is dat het geval, lees dan ook de teksten bij de diverse edelstenen met die kleur. Wellicht zit er dan toch een edelsteen bij die u nodig heeft. Daarnaast kunt u edelstenen op basis van uw sterrenbeeld. Ook wanneer u het gevoel heeft dat een bepaalde chakra geblokkeerd is, kunt u de daarbij horende edelsteen kiezen. Edelstenen zijn in diverse vormen verkrijgbaar: Ruw, gepolijst, getrommeld, geode, cluster, met een punt, donut en hart. U heeft dan ook nog de keuze of u de edelsteen bijvoorbeeld als sieraad, los, of aan een voorwerp wilt. Allereerst kunt u zich afvragen of u een edelsteen wilt als decoratie, voor de gezondheid of om een ruimte te zuiveren en van positieve energie te voorzien. Indien het om gezondheidsredenen gaat draagt u de edelsteen dan bij voorkeur op de huid, in een buideltje of los in uw zak. Wanneer u wilt voelen of een edelsteen bij u past, dan kunt u zich afstemmen op uw zintuigen. Kijk bijvoorbeeld of u een warme energie of een trilling voelt of iets anders waarneemt wat voor u goed voelt. Maak vooral gebruik van uw intuïtie.
Een edelsteen kiezen voor een ander is ook mogelijk. Hierbij ziet u de persoon voor u, neemt u de naam in gedachte en voelt welke edelsteen resoneert met de energie van deze persoon.

Edelstenen reinigen

Wanneer u een edelsteen in welke vorm dan ook heeft gekocht, is het verstandig om het te reinigen voordat je deze in gebruik neemt. U dient een edelsteen te ontdoen van de energieën die niet van de steen zelf afkomstig zijn, zodat de oorspronkelijke werking van de steen tevoorschijn komt. U kunt edelstenen op diverse manieren reinigen. Ook daar kunt u een keuze in maken, wat voor u goed voelt. Een aantal edelstenen zijn zelfreinigend, namelijk: Citrien, cyaniet/distheen en azeztuliet. Bergkristal en Carneool reinigen andere edelstenen wat goed te gebruiken is bij edelstenen die teer zijn. Vergeet Bergkristal en Carneool niet daarna nog apart te reinigen. 

Edelstenen reinigen in water
U doet bronwater in een glazen kan of kom. Dan legt u de edelsteen in het water. Gepolijste en getrommelde edelstenen kunt u goed in het water leggen. Edelsteenhangers, waarbij de hanger gelijmd is aan de edelsteen, kunt u beter niet in het water leggen. Poreuze, breekbare of gelaagde edelstenen kunnen niet in het water. En sommige edelstenen zijn in water oplosbaar of worden aangetast, zoals seleniet, chrysocolla, calciet, prehniet, lapis lazuli, malachiet en turkoois. Na aanschaf van een nieuwe edelsteen laat u een edelsteen eerst 24 uur in het water liggen en spreekt u de intentie uit (hardop of in gedachte) om deze door het water te laten zuiveren en zich te ontdoen van zijn negatieve energieën. Na het gebruiken van de edelsteen kunt u de steen af en toe onder stromend water houden en spreekt u dezelfde intentie uit. Droog de edelsteen altijd goed af na het reinigen in water.

Edelstenen reinigen door middel van visualisatie
Voor de visualisatie houdt u de steen in uw hand en laat uw arm langs uw lichaam hangen. Verbind u zelf eerst met het centrum van de aarde, bijvoorbeeld door te visualiseren dat u zelf wortels heeft die reiken tot het centrum van de aarde. Dit heet gronden. Mocht dit (nog) niet lukken, oefent u dit dan eerst dagelijks. Ook kunt u naar het bos gaan en bij een oude zuiver aanvoelende boom gaan staan om te kunnen gronden en bovenstaande visualisatie toepassen. Het beste is om eerst u zelf op energetisch niveau te reinigen en te zuiveren alvorens u de edelsteen gaat reinigen. Daarna visualiseert u dat de steen verbonden is met het centrum van de aarde. U stelt zich voor dat de negatieve energieën zich van de edelsteen loslaten en door de zwaartekracht naar het centrum van de aarde vallen, waar deze negatieve energieën gereinigd en gezuiverd worden. U visualiseert vervolgens dat de edelsteen zich opvult met de positieve zuivere aarde energie. Zo reinigt en zuivert u de edelsteen en zorgt u ervoor dat de oorspronkelijke positieve energieën van de edelsteen voor u zullen werken. 

Getrommelde edelstenen in een zak stoppen met getrommelde Carneool of Bergkristal.
Aangezien Carneool of Bergkristal andere edelstenen reinigt, kunt u deze in een zak stoppen met getrommelde edelstenen. Doe dit een nacht lang. Zo worden de andere stenen automatisch gereinigd. Vergeet daarna niet de Carneool of Bergkristal nog apart te reinigen. Bergkristal is een edelsteen die de werking van andere edelstenen versterkt.

Poreuze, breekbare, gelaagde edelstenen of sieraden met edelstenen die niet in het water kunnen een nacht op gereinigde Bergkristalsplit leggen
Bergkristalsplit dient eerst zelf gezuiverd en gereinigd te zijn. Omdat sommige edelstenen of sieraden niet tegen water kunnen, is deze manier van edelstenen reinigen een goede optie. Het split legt u bijvoorbeeld in een Abaloneschelp. De poreuze, breekbare of gelaagde edelstenen legt u een nacht op het Bergkristal. 
Vergeet daarna het Bergkristalsplit nog apart te reinigen. 

Edelstenen reinigen met wierook of een smudge stick.
De rook van wierook of een smudge stick reinigt edelstenen. U legt de edelstenen in een schaal leggen en steekt de wierook of smudge stick aan. De rook die hiervan af komt blaast of wappert u over de edelstenen. Hiermee verwijdert u de negatieve energieën. Deze rook kunt u ook gebruiken om bepaalde ruimtes te zuiveren en te reinigen. De meest gebruikte smudge stick is van salie gemaakt. Voor wierook wordt meestal sandelhout/sandelwood gebruikt. 

Uw eigen smudge stick maken van salie:
Hiervoor kunt u verse salietakjes met katoenen draad bundelen. Het draad wikkelt u eromheen en trekt u strak aan. Daarna hangt u de gebundelde kruiden in de schaduw op en laat u deze een paar weken drogen. Dan is de bundel klaar en heeft u een smudge stick. Deze stick steekt u aan en blaast u hem weer uit zodat deze gaat smeulen en roken.
U kunt ook andere kruiden of bloemen die geschikt zijn aan de stick toevoegen als u wilt. 

Edelstenen ontladen met Hematietsplit
U legt het Hematietsplit in bijvoorbeeld een Abaloneschelp en daarop legt u de edelsteen. Hematiet ontdoet uw edelsteen van negatieve energieën. Hematiet is zelfreinigend en hoeft u na gebruik dus niet nog apart te reinigen.

Edelstenen opladen

Na het reinigen kunt u de edelsteen nog opladen met de zon- en de maanmethode. Een natuurlijke manier van opladen.
Leg de edelsteen in de zon, het liefst twee zonnige dagen achtereen, en laat de nieuwe of volle maan hem de nacht daarna beschijnen.
Een aantal edelstenen mogen niet in het zonlicht aangezien deze kunnen verbleken, bijvoorbeeld Amethyst. 
Met Bergkristalsplit kunt u ook edelstenen opladen. U kunt het split bijvoorbeeld in een Abaloneschelp doen en daarop legt u uw edelsteen. 


Edelstenen afstemmen

Een edelsteen kunt u afstemmen op het doel waarvoor u deze wilt gaan gebruiken. Na reiniging en eventueel oplading neemt u de edelsteen in uw hand en visualiseert dat deze omgeven wordt door zuivere energie van de bron. Behandel de edelsteen met liefde en respect. U stelt zich open voor de edelsteen en vraagt de steen om voor uw hoogste goed te werken. Wanneer u de edelsteen voor een bepaald doel wilt laten werken, beschrijf dan precies wat u wilt. Wees hierin zo specifiek mogelijk. Let op dat u wel de juiste edelsteen heeft voor dit specifieke doel. Edelstenen afstemmen kunt u ook voor iemand anders doen. Zorg er dan wel voor dat u neutraal blijft en u openstelt voor de edelsteen. U vraagt dan de edelsteen om voor zijn/haar hoogste goed te werken. 



Wanneer weet u wanneer u klaar bent met een edelsteen?

Verliest u een edelsteen dan betekent het dat deze niet bij u past. Brokkelt een edelsteen af, breekt of verbleekt hij, dan betekent dat de edelsteen zijn werk heeft gedaan. Vervang de edelsteen door een nieuwe. Bij het kiezen van een nieuwe kunt u de vorige stappen herhalen.


Algemene informatie:

Diverse boeken zijn verkrijgbaar over edelstenen met verschillende informatie. Wat vooral belangrijk is, is dat u voor uzelf bepaalt wat op dat moment goed voor u voelt. De informatie die ik verstrek over edelstenen kunt u zien als een hulpmiddel. Een edelsteen is te gebruiken ter ondersteuning bij genezing en/of bescherming of om een omgeving op een positieve manier te versterken en/of te beschermen.

Bij het gebruik van edelstenen kunnen bepaalde klachten soms eerst verergeren voordat het verbetering oplevert. Het kan ook enkele weken duren voordat u iets merkt van de werking. Mocht u zich zorgen maken of houden de klachten aan raadpleeg dan een huisarts. Wacht daarbij natuurlijk niet te lang als u het niet vertrouwt. Edelstenen zijn geen vervanging van artsen en medicijnen.

Ik wens u veel plezier bij uw zoektocht naar de edelsteen die voor u goed is en dat de steen voor uw hoogste goed zal werken.

“Edelstenen hebben een positieve uitwerking in mijn leven. 
Ik nodig u uit om dit zelf te ervaren. 

Tevens heb ik zelf een boek geschreven, ’De 7 Zegelen - de sleutel naar het leven’, gebaseerd op de 7 chakra’s. 
Voor iedereen die graag meer uit het leven wil halen.”

Sharon de Vaal



Geen opmerkingen:

Een reactie posten